Nëse vuani nga tensioni i lartë i gjakut (hipertensioni), është thelbësore të shmangni disa ushqime që mund të përkeqësojnë gjendjen tuaj shëndetësore. Më poshtë janë tre ushqime që duhet të evitoni:
1. Mishi i përpunuar
Mishrat e përpunuar si sallami, proshuta dhe salçiçet përmbajnë sasi të larta natriumi dhe yndyrnash të ngopura. Këto përbërës mund të rrisin tensionin e gjakut dhe të dëmtojnë enët e gjakut. Për shembull, një sasi prej 400 gramësh mish i gatuar përmban 254 miligramë kripë dhe 308 miligramë kolesterol
2. Turshitë e gatshme
Turshitë e përgatitura në mënyrë industriale janë të pasura me kripë. Një filxhan me kastravecë turshi përmban rreth 1,251 miligramë sodium, që është një sasi e konsiderueshme për personat me hipertension . Konsumi i tepërt i këtyre produkteve mund të çojë në rritje të tensionit të gjakut.
3. Salcat e paketuara të domates
Salcat e domateve të paketuara shpesh përmbajnë sasi të larta natriumi. Një kanoçe me salcë domate përmban 654 miligramë kripë. Kombinimi i kësaj salce me makarona dhe mish mund të çojë në një konsum total prej 1,300 miligramësh kripë në një vakt të vetëm...
Këshilla për një dietë të shëndetshme:
-
Kufizoni kripën: Përdorni më pak kripë në gatim dhe shmangni ushqimet e përpunuara.
-
Zgjidhni ushqime të freskëta: Preferoni fruta, perime dhe produkte të freskëta në vend të atyre të paketuara.
-
Lexoni etiketat: Kontrolloni përmbajtjen e natriumit në etiketat e produkteve ushqimore!