Nëse keni kaluar moshën 40 vjeç, është e rëndësishme të rishikoni zakonet tuaja ushqimore për të përmirësuar shëndetin dhe për të rritur jetëgjatësinë. Studimet dhe ekspertët e ushqyerjes rekomandojnë shmangien e disa ushqimeve që mund të ndikojnë negativisht në shëndetin tuaj pas kësaj moshe
🛑 Ushqimet që duhen shmangur pas moshës 40 vjeç
Sipas burimeve të ndryshme, përfshirë artikuj nga Panorama dhe Bota Sot, tetë ushqimet që rekomandohet të shmangen janë:
-
Mishi i përpunuar (salsiçe, sallam, proshutë)
-
Ëmbëlsirat (biskota, akullore, ëmbëlsira të ndryshme)
-
Pijet joalkoolike (sidomos ato me sheqer të shtuar)
-
Ushqimet me shumë kripë
-
Patatet e skuqura
-
Fast food (hamburgera, hot-dog, etj.)
-
Ushqimet me glutamat monosodium (shpesh gjenden në ushqime të përpunuara)
-
Ushqimet e skuqura në vajra të rafinuar
Këto ushqime mund të kontribuojnë në rritjen e rrezikut për sëmundje kardiovaskulare, probleme me tretjen dhe shtim në peshë, veçanërisht pasi metabolizmi ngadalësohet me kalimin e moshës.
✅ Ushqimet që rekomandohen
Për të përmirësuar shëndetin pas moshës 40 vjeç, rekomandohet të konsumoni:
-
Ushqime të pasura me fibra si fasule, bizele, mollë dhe fruta agrume
-
Peshk të pasur me omega-3 si salmoni dhe sardelet
-
Perime me gjethe jeshile dhe drithëra të plota
-
Arra dhe fara (si farat e lirit)
-
Produkte të fermentuara si kos dhe kefir për probiotikë
Këto ushqime ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të zemrës, përmirësojnë tretjen dhe ndihmojnë në mbajtjen e një peshe të qëndrueshme.
Nëse dëshironi, mund të shikoni edhe një video informuese në lidhje me këtë temë: